Csak szex, tippek, történetek - Nimfománia

Nimfománia

v. andrománia (gör.), kóros nemi igazgatottság a nőnél, mely némely ideg- v. elmebeteg állapot tüneteként lép föl. Igy nem ritkán a hiszteria lefolyása alatt, a maniakalis és általános izgatottsággal járó pszichotikus tünetcsoportokban jelentkezik mint egyik kimagasló kórtünet. De itt-ott kóros nemi érzetek, erotikus érzéki csalódások és nagyzási téveszmék kapcsolatában is észleljük a nimfomániát. Leggyakrabban azonban súlyos szellemi degenerálás és átöröklés alapján fejlődött elmegyöngeségben (imbecillitas) lép föl, ahol a fonák itélőképesség, az ellentállási képesség hiányossága, az érzéki ingerek korlátlan uralma és a társadalmi tekintetek kiméletlen megvetése a nemi vágyak legnyersebb és legfonákabb kielégítésére vezet. A nimfomániának ugyanezt a képét és ugyanazon szervi okokból látjuk fejlődni mindazon esetekben, ahol kóros organikus folyamatok heveny okozzák a szellemi élet pusztulását, mint amilyenek a terjedő hüdéses elmezavar és az aggsági elmezavar alapján tevő agybeli változások. Degenerált egyéneknél a pubertás (fanosodás) korában tör ki nagy hévvel a nimfománia egyéb izgalmi tünetekkel, de nem ritkán még ezen kor előtt is.

Forrás: A Pallas nagy lexikona


Nimfománia: mítosz vagy valós betegség?


Nem egy férfi fantáziált már olyan nőről, akinek szexuális vágya kielégíthetetlen. Ez a fantáziálgatás táplálta a nimfománia mítoszát, tehát az olyan buja nőét, aki teljesen kifárasztja partnerét, de még ezután is többre vágyik.


Bár a nimfománia továbbra is csak mitikus kreáció marad, egyre több klinikai bizonyíték mutat rá az "álomkép" lehetséges gyökerére: ez az újólag felfedezett tartós szexuális vágy szindróma. Szexualitással foglalkozó orvosi központok beszámolói alapján a szindrómát úgy lehet definiálni, mint a nőknél fellépő, tartós, nemkívánatos nemi vágyat, amihez nem társul a szokásos vágy vagy szexuális izgatottság. A szindróma felbukkanhat percekre, de akár napokig is eltarthat, és azok, akik szenvednek tőle rendkívül kellemetlen és fárasztó élményként írják le.

A jelentések eddig nem azonosítottak semmilyen közös vonást a szindrómában szenvedőknél, kivéve, hogy olyan nőkről van szó, akik nagyon lehangoltak ettől a fizikai érzéstől. A szindróma megfelelőjét a férfiak körében úgy lehetne leírni, mint állandó erekciót, amit nem szexuális vágy vagy izgatottság vált ki. Amúgy egy négy óránál tovább tartó erekció már sürgősségi kezelést igényel.

Mivel a tartós szexuális vágy szindrómát nem rég fedezték fel a nemi egészséggel foglalkozó szakemberek, nem tudunk sokat sem a kiváltó okokról, sem a kezelési módszerekről. A kutatók egyik feltételezése, hogy a szindróma akkor léphet fel, ha egy nő abbahagyja egy szelektív szerotoninfelvétel-gátló antidepresszáns szedését. Mindazonáltal ez és más feltételezések csak elméletek.

Néhány esettanulmány a szorongás ellen javallott gyógyszerek sikeréről tudósít, de további adatokra van szükség ahhoz, hogy ezt a szokatlan zavart gyógyítani tudják.

Forrás: Leonard DeRogatis: Persistent Arousal: Too Much of a Good Thing
http://blogs.health.yahoo.com